zondag 22 november 2009

Mijn ervaring

Mijn ervaring

Het ABCDE van beslissen

Wie kent er de volgende fenomenen?
1. Er wordt iets aangekondigd met veel poeha,”het” gaat allemaal veranderen,en wat hoor je er nog van enkele maande later…in het beste geval ergens een flauw afkooksel en veel teleurstelling. Herkenbaar?
2. Of cynici die bij confrontatie met een enthousiast plan melden:”even bukken,het gaat wel over,dat werkt hier niet”. Been there?
3. Maar ook:”bij sommige projecten lukt het wel”,ze zijn succesvol,iedereen is er enthousiast over en het doel wordt bereikt.
Kortom ,hoe komt het toch dat dit gebeurt,ervan uitgaande dat de “aankondigers” toch altijd mensen van goede wil zijn,die vooruit willen.,
Ook zij bekeren zich achteraf tot het cynisme,het haalt toch niks uit,”ze” willen niet mee,”ze” verdienen het niet
Wel ,ik zou ’s op zoek willen gaan naar:
“Hoe komt dit?” en ;
“Waarom gebeurt dit?”;
Wat loopt het dan weer fout en dan weer goed”;
Waarom weten we eigenlijk wel “hoe het moet”,maar doen we het consequent niet?
Stel u voor dat we dit fenomeen zouden begrijpen,wie weet vinden we er wel de oplossing voor?

Dit kan ons goed uitkomen wanneer we geconfronteerd worden met complexe uitdagingen waar we voor staan en waar de effectiviteit van de oplossing recht evenredig is met het draagvlak.

Oh ja,ik schrijf dit zelf,vanuit mijn ervaring en perceptie van de realiteit. Zoals je zal merken is die erg aanwezig en dreigt dit een eenzijdig,alleen voor mij toepasbaar verhaal te worden.
Om dit toch voor iedereen hanteerbaar te maken doe ik mij regelmatig geweld aan, en verlaat ik mijn perspectief en kruip in andermans positie.
Ik meen namelijk een tool ontdekt te hebben,een mindset,die als je die gedisciplineerd een consequent toepast zal leiden naar een hogere effectiviteit (= de mate waarin je je doel bereikt)van uw aanpak.
Pas op,uiteraard wordt hier verteld hoe je het ideaal aanpakt,maar belangrijker dan dit is de discipline waarmee je het toepast. Die discipline ga je alleen toepassen als je overtuigd bent.
Nog dit:wat volgt is gewoon Gezond Boere Verstand,geen highbrow traktaat maar uit en tijdens de praktijk neergeschreven ervaring.Ik voorzag bewust geen anecdotes uit de praktijk,die zal je zelf wel aanbrengen.

Simpel als ABCDE,try this at home.
Here we go.
De idee is dat je bij een project,of bij een probleem waarmee je geconfronteerd wordt steeds 5 basisbewerkingen moet doen,en meestal in deze volgorde,met name:
1. Analyseren
2. Beslissen
3. Communiceren
4. Doen
5. Evalueren
6. (Analyseren)….
Inderdaad leuk dat dit ABCDE zo mooi,en vind ik zelf,ongeforceerd klinkt
Deze aanpak lichten we hierna toe.
A

Staat voor Analyse


Dit betekent bij de start van project of problematiek steeds op een objectieve wijze gegevens verzamelen. Dit betekent,lezen,luisteren,empathie tonen,je eigen positie thuis laten,verzamelen,eenvoudige WWWW vragen beantwoorden ,registreren en liefst vanuit een onbevangen blik.
Het is immers belangrijk dat je het ganse scala van meningen hoort. Iedereen herinnert zich nog het verhaal van de realiteit als een boom (die je vanuit 100 perspectieven kan zien)
Twee leuke quotes in dat kader:
“Als ik de waarde van een idee wil testen,ga ik naar mijn grootste criticus” (Vaclav Havel);
of dichter bij huis,van Siegfried Bracke:”Je dient alles af te wegen aan zijn tegendeel”.
Dus,luister naar zagers,criticasters edm,ooit waren het enthousiastelingen. Het zagen,het cynisme is hun format die ontstond uit de vele teleurstellingen. Kijk daar doorheen.
Op die wijze bezet je het ganse veld en trek je grenzen,verzamel je info die je achteraf niet zuur kan opbreken,maar bovendien,op die wijze betrek je de mensen erbij. Ze worden beluisterd,nog voor de B erbij komt. Je legt daar de basis voor de “dominant coalition”,je leert ook specialisten kennen op het terrein en bouwt zo al aan de heipalen van je draagvlak
Hierdoor geef je ook openheid aan het verschil in meningen,die vaak elkaar blokkeren of opheffen. Je krijgt ook zicht op de verschillende krachtvelden die spelen,dit zal u helpen om achteraf de beslissing te begeleiden door de juiste bondgenoten te kennen. Ervaren kaartspelers zullen je vertellen dat als je zicht hebt op alle kaarten (lees in deze :de gevoeligheden of belangen) van je omgeving het kaartspel kinderspel wordt.
Er is in deze Analyse fase echter ook een tweede essentieel aspect dat je onder handen neemt:terwijl je bezig bent met het doorploegen van het terrein:daag ook jezelf,of je team uit met het zoeken naar scherpe heldere antwoorden op de volgende vragen:
1. Wat is ons doel,ons belang,wat willen we bereiken?
2. Geef eens een heldere probleemomschrijving?
Op die wijze laat je de creativiteit de vrije loop maar beheer je ook al de “plannendrift” bij jezelf of je omgeving. Ook hier dient men keuzes te maken.
Wanneer je dit doet tijdens je veldonderzoek (je zit immers nog in de A fase) heb je kans dat je al verbanden bouwt tussen je visie,doel (hoog in de lucht) en de realiteit van de problematiek.
Dit vermijdt dat je te hoge ,of onbereikbare doelen stelt (“5 minuten politieke moed”)die achteraf in je gezicht ontploffen .Het zorgt ervoor dat je keuzes maakt en je beheert bovendien de verwachtingen van de omgeving.
Als je het bovenstaande goed hebt toegepast heb je nu:
1. Terreinkennis
2. Een begin van draagvlak,bestaande uit relaties die zich gerespecteerd (beluisterd) voelen.
3. En vooral:je weet wat je wil en je kent het verschil (uw strategie krijgt vorm) tussen de Ist en de Soll situatie
En ja,dit kost tijd. Veel tijd,maar de overtuiging is dat deze aanpak de totale projecttijd zal inkorten,meer tijd in de voorbereiding geeft minder tijd bij de uitvoering.
De valkuil hier is dan ook dat je hier blijft in badineren en dat je niet uit het moeras raakt.

B
Staat voor Beslissing

Beslissen is een onderdeel van een proces,door je inspanningen in de analysefase heb je al heel wat materiaal verzameld. Je kent de begin en gewenste eindsituatie,je kent de medespelers.
Nu raad ik je aan om rustig een aantal scenario’s (inclusief strategieën) uit te werken,die je goed uitsmeert over de verschillende extreme mogelijkheden.
Scenario 1,altijd een leuke,is het “Do nothing “ scenario.
Mensen die niet graag beslissen verkiezen dikwijls ,lekker vermijdend,voor het status quo.
Confronteer hen dan met de pro’s en con’s van de gevolgen van hun keuze voor een status quo. (Misschien is het wel de beste oplossing,waarom niet).Dat is het mooie van deze aanpak,door je terreinkennis ken je de voor en nadelen van elk scenario.
Ik heb nog meer goed nieuws,in de meeste gevallen is er geen 100% oplossing. Velen stellen beslissen uit omdat ze zoeken,wachten,tot de 100% oplossing is gevonden,”ja ,maar”.
Niet doen dus. Wat je nu wel hebt is per scenario,de pro’s en de con’s. Wanneer je kiest voor een bepaald scenario heb je er meteen een zicht bij de con’s die je zal moeten managen na je keuze. Zo heb je geen verrassingen.
Ik stelde al van je scenario’s uit te smeren over het ganse scala van “do nothing” naar “Get everything”. In dit laatste scenario 5 kan je je ultieme droom beschrijven,de verhouding tussen pro’s en contra’s doen het werk dan wel.
Ooit gelezen in dit verband:”Mensen overtuigen mensen niet,feiten wel”
Wat ook mooi is,tijdens de bouw van scenario’s zal je merken dat er nog gaten zijn in je terreinkennis,geen probleem echter. Door de relatieontwikkeling (het luisteren) tijdens je A fase ben je maar een telefoontje verwijderd van de info die je nodig hebt. Daardoor toon je nogmaals dat je het meent,hen ernstig neemt.
Een ander heikel thema:wie beslist? Dit lijkt evident ,maar niets is minder waar. Ook hier weer zal je terreinkennis je helpen,door de vele gesprekken heb je zicht op de formele en informele beslissers.
Hoe je deze gaat benaderen is nog een verhaal apart,maar ik geef je even deze mee:”80% van de beslissingen zijn genomen in het informele circuit buiten de vergadering waar dan sacraal de beslissing valt”.Dus,wees ook hier even geen koorknaap.
Afhankelijk van je positie vind ik ook dat je zelf in het water moet springen,maak een keuze. Mensen (ik spreek denk ik niet alleen voor mezelf) hebben een hekel aan “enerzijds ,anderzijds verhalen” waar je stikt in de nuance en geen stellingname voelt.
Nuancering maakt deel uit van een geheel,op zichzelf is het vormeloos. Teveel nuancering roept dan ook zijn tegendeel op (denk aan het succes van de “Nu is het genoeg” partijen).
Doe dus zelf een voorstel. Maak je handen vuil.

C
Staat voor communicatie

Tussen haakjes,uiteraard heb je al gecommuniceerd tijdens de analyse fase ,of zaken gedaan tijdens de beslissingsfase .Het gaat erom in welke fases je je op een bepaald moment dominant bevindt en dat je het belang van elke fase respecteert.
Communicatie betekent in deze dat je er volop mee naar buiten komt. Dan zeg je wat iedereen er aan heeft,wat het voor iedereen betekent. Hier heb je een unieke kans om de toekomst vorm te geven,een tijdlijn uit tekenen zodat men perspectief heeft op vooruitgang.
”I have a dream”, gecombineerd met “And that’s what we ‘ll do to get it!”.
Zoals ze vaak,is het een en/en verhaal.
Hoeft het gezegd dat de fasering van je communicatie (wie eerst enz.) hier erg belangrijk is ,maar weerom helpt je terreinkennis je hieruit.
Dat je zegt wie ,wanneer,welke taak/verantwoordelijkheid met welk resultaat op zich neemt,maar dat je ook aangeeft wat beslist is en hoe je de uitvoering ziet. Erken in deze fase ook uitdrukkelijk diegenen die je de ideeën aanleverden.
Dit is het moment voor uitspraken als “Walk ,and don’t look back”.Als je deze te vroeg doet kan dit problemen geven.
Denk hierbij ook aan diegenen die niet rechtstreeks betrokken zijn bij de problematiek. Hun houding is belangrijk,dus is het belangrijk dat je hen voedt en leidt. Ook hier bouw je daardoor een kanaal om (zekere) verrassingen te capteren.

D
Staat voor doen


We zijn er. Als doener moet ik mezelf geweld aan doen om de verschillende stappen ervoor te zetten,maar geloof me,het loont.
Je wil niet weten hoeveel doeners (De Vlaamsche volksaard?) hun basisenergie hebben omgeturnd richting cynisme en verzuring. Mensen beschermen zich immers tegen teleurstellingen. Teleurstellingen,die net veroorzaakt worden door:
1. Ofwel te veel aangekondigde dromen die niet worden waargemaakt
2. Ofwel doeners die toch doordreven en werden teruggefloten.
Kortom ,in deze fase wordt de oplossing uitgevoerd. Tijden de C fase heb je met iedereen duidelijk doorgesproken wat je hoe,tegen wanneer van hen verwacht. Door de A fase heb je daarbij kunnen rekening houden met wat ze kunnen /willen.
Maak in deze fase vooral de vooruitgang ,de tussentijdse resultaten,zichtbaar. Het is mijn ervaring dat je elk issue dat je zichtbaar maakt in de gewenste richting kan doen evolueren.
Weet dat in deze fase een aantal zaken niet zullen worden uitgevoerd volgens afspraak,ga erachter waarom,stuur desnoods bij op vlak van de manier waarop,maar geef niet in op uw doel.








E
Staat voor evalueren


Aangezien je duidelijk had vooropgesteld wat je wilde bereiken (ABC) is het eenvoudig om te kijken of je je doel hebt bereikt.

Dit moment én het bijhorende instrument heb je trouwens al op voorhand ingepland.
Geniet,vier het resultaat of ervaar de mislukking.
Beiden geven energie om te veranderen.
Kijk vooral naar wat goed liep,wat succesvol was. Vraag het aan de betrokkenen:”Waarom is dit gelukt?”
Waardeer diegenen die mee de kar trokken,misschien gaan er in de toekomst dan een aantal van de kar en beginnen ze te duwen of blijven ze achter.

En vergeet niet,wat goed liep,te integreren in je dagdagelijkse systemen


Een uitsmijter.
Wat gebeurt er als we niet ….?


Niet analyseren?
Je kan onmogelijk kwaliteit bieden of mensen meekrijgen.

Niet beslissen?
Als een boemerang blijft het terugkomen tot je uitgeteld achter blijft.

Niet communiceert?
Weet dat niet communiceren de luidste vorm van communicatie is. Je laat de ruimte braak liggen.In plaats van jij,heeft nu iedereen de megafoon. “Gossip rules the waves!”
Resultaat??

Niet doet?
Geen commentaar.

Niet evalueert?
Een gemiste kans,je laat groei liggen.

Tot slot nog dit,uiteraard heb je bij een teveel aan A,een overmaat B,een massa C, giga D of oeverloos geE,ook enorme nadelen. Als het brandt,moet je vooral blussen (D) .
Doel is dat je dit achteraf laat bezinken en integreert in je denken tijdens een beslissingsproces en je afvraagt: “Ben ik met de juiste dingen bezig”?
Het gaat echter over een gezonde verhouding tussen deze 5 belangrijke management competenties. Ik ben mij ervan bewust dat ik niks nieuws vertelde,dat u dit al wist. Doel is dat je dit achteraf laat bezinken en integreert in je denken.

Maar vertel mij dan ‘s,”Waarom deed je het dan niet?”

Reacties welkom!
Jan Sanders 22 november 09

zondag 15 november 2009

Wat heb ik nu aan Koestenbaum?


1. Van waar de interesse?

Oorsprong

Het eerste dat mij aansprak in dit model was het woordje “angstmanagement”.
Dit sprak mij onmiddellijk aan.
Niet toevallig uiteraard, als ik terugkijk naar mijn basisgevoel op dat moment .

Wat bedoel ik met angst?

Angst is het gevoel dat je bekruipt bij confrontatie met nieuwe situaties, opdrachten, onbeheersbare fenomenen.

Angst is het gevoel door de mand te vallen, niet te kunnen voldoen.
(Freek Dejonghe zegt: ”Er is geen mand”.(!))


2. Het model

Hoe zie ik nu angst?

Angst als motor.
Angst is het ontstekingsmechanisme in de jungle van ons innerlijk theater, waar toekomst-visie, moed, realiteit en basiswaarden met elkaar strijden, het laken naar zich toe trekken, waar het kolkt en bruist, beweging ontstaat, rust wordt ingebouwd, leegtes worden opengetrokken en gevuld.

Angst verdwijnt (eens in actie)

TOEKOMST


MOED Hier gebeurt het! BASISWAARDEN




REALITEIT

Te midden van dat niemandsland in de ruit "Visie,Waarden,Moed,Realiteit"kolkt de energie.
Dat trekt en duwt en borrelt!
Angst zet aan tot actie

Angst als signaal.

Meermaals spoken mij denkbeelden, problemen door het hoofd.Ik druk ze niet weg, maar spoor ze op en noteer ze. Op die wijze geef ik,pro actief,de toekomst een gewenste vorm.

Op die wijze hebben ze hun plaats en worden ze actie.

Moed is angst in de buitenlucht.

Houd je angst bij jezelf, bouw er forten rond zodat niemand hem ziet, dan wordt hij groter.
Daarentegen:eens je angst geuit wordt en in contact komt met buitenlucht, dan vervliegt hij en krijg je moed.
Try this at home!

Angst als overleving

Angst beschermt.
Zonder angst zouden we geen signalen, rode lichten zien, ze negeren en…verongelukken.

Moed is angst met ervaring

Zie angst eens in een tijdsperspectief
Mijn moed van vandaag zijn de overwonnen angsten van gisteren.
Dat geeft mij hoop, de angst van vandaag wordt zo, door hem aan te pakken, de moed van morgen.
(wie stapte zonder angst af op zijn eerste lief?).
Een nieuwe baan opstarten, schrikt mij nu niet meer af.Ik deed het al, en weet nu hoe het moet.

Angst als grens.

Ik zie angst ook als een grens, waarachter, eens eroverheen, de groei ligt.
Geen enkele groei komt tot stand zonder confrontatie met angst.
NO PAIN, NO GAIN!
Ga er naar toe.Zie hem, aanvaard jezelf en je angst.
Je angst ontkennen is jezelf miskennen.
Je angst ontwijken is kansen verkijken.

“Angst is de sleutel tot moed!
(P.Koestenbaum)

Meermaals in mijn professioneel bestaan werd moed, angst en autonomie bij mezelf uitgedaagd.

Het is bijna schrikwekkend hoe dat de beschrijving van “autonoom” door Koestenbaum mijn realiteit van toen omschreef.
Dit wordt duidelijk aan de hand van het volgende:

Ik werd geconfronteerd met een dertigtal opgewonden mensen en hun woordvoerders aan mijn bureau in verband met een communicatie die was gebeurd.
Ik trachtte dit recht te zetten maar men eiste dat ik dat zou doen voor de ganse populatie in de eetzaal.
Ik zei dit toe en men begon iedereen te verwittigen om naar de eetzaal te komen.

Op dat moment (ik herinner het mij levendig) werd mijn angst moed, ik besloot het alleen te doen en ik voelde groei terwijl ik de trap op naar de zaal toe ging, een zaal waar ondertussen een 150 tal mensen zich hadden verzameld.

Boze mensen, maar ook mensen die in onzekerheid werden gebracht rond hun toekomst, mensen die ik kende en respecteerde.

Op een eigenaardige wijze sloeg de angst om in moed en respect en rust.
Rust die door de mensen werd waargenomen.

Ondanks geroep en gedreig van enkelingen verliep de discussie naar behoren en werd het werk hervat.

Ook een andere keer werd ik gesommeerd om in de fabriek voor een 60 tal mensen, op de vloer een discussie aan te gaan met betrekking tot een bepaalde premie.
Ook toen werd ondanks emoties en overmacht respect getoond voor de eenling die autonoom en overtuigd bracht wat hij had.

Als je nu de tekst leest van Koestenbaum omtrent autonomie, angst en moed, dan is hetgeen hij beschrijft de perfecte weergave van de gevoelens en de groeisprong die ik op dat moment maakte:

“Autonoom: je comfortabel kunnen voelen in een eenzame positie (tegenover het verlangen om altijd geliefd te worden), onafhankelijk kunnen denken en beslissen, ook onder sociale druk en tegenover conflicterende meningen of tendensen, uitgaan van stevige eigen waarden en geloof in jezelf, in je organisatie, standvastigheid in stress situaties, waarin chaos, angst, twijfel, schuldgevoel, woede, onzekerheid, ambiguïteit en verlaten worden moeten getrotseerd worden.

Angst bevat: angst is de sleutel tot moed!Je angst niet ontvluchten door allerlei afweermechanismen en technieken toe te passen, maar de confrontatie aangaan met je eigen angst, angst exploreren en voluit doorvoelen, elke existentiële crisis opnemen, want angst geeft kansen op echte groei.(..)Angst hoort bij de ervaring waarbij ideeën in actie worden omgezet, angst is het gevoel van leiderschap in actie.”

Dit stukje tekst (vrij vertaald uit “Greatness “ van Peter Koestenbaum) is het mooiste, het meest aansprekende dat ik de laatste jaren heb gelezen, net omdat het perfect meegaf wat ik doormaakte bij die twee groeimomenten in mijn leven.

Die twee momenten speelden zich trouwens af lang voor ik van Koestenbaum hoorde.

Angst is……energie!

Welke zijn nu mijn paradoxen en dilemma’s die kolken in mijn midden?

Introvert versus Extrovert
Beschouwend versus Concreet
Behoudend versus Verbeteren
Aanvaarden versus Bevechten
Verdedigen versus Aanvaarden
Streven naar rust versus Streven naar onrust
Streven naar contact versus Streven naar eenzaamheid
Cynisme versus Optimisme
Angst versus Moed
Actief versus Lui
Podiumbeest versus Onopvallend
Enthousiast versus Kil/koud
Naïef versus Realistisch
Incassering versus Hoge gevoeligheid
Genieten versus Het heilige moeten
Beheersen versus Delen
Trouw/loyaliteit versus Aarding
Eigen standpunt verdedigen versus Willen verbinden/verzoenen
Nee zeggen versus Steeds willen helpen
Beheersen versus Loslaten
Pro actief versus Mee bewegen
Genuanceerd versus Daadkracht



3. Wat heb ik nu aan Koestenbaum?

Dit model biedt mij:

1. een totaalbeeld met betrekking tot mijn zijn, alignment tussen alle levenssferen;
2. bewegen geeft een aanzet tot dynamiek en groei, ik zie waar mijn kracht zit en weet waar het groeipotentieel zit
3. het geeft aan waar ik op moet werken, wat reflectie en verandering mij kan opbrengen
4. het schetst de oorsprong van dilemma’s, paradoxen, dualiteiten in mijn leven.
5. ik begrijp mezelf nu zelfs, na wat empathie naar mezelf toe.
6. ik kan naar mezelf kijken, afstand nemen, relativeren
7. als je mensen, vrienden bvb plaatst op de vier polen, dan weet je wie je moet opzoeken op welk moment, wie geeft energie, en wie slorpt ze op.

Je kunt er op sturen, (zie website WWW. PIB.NET)


4. Wat bracht mij tot inzicht?

Crisis, feedback en verandering

• Confrontatie met mezelf,reflectie, de eerste big bang
• Ik ontdek mijn waarden en angsten

5. Is dit model toepasbaar op een organisatie?

Jawel

Succesvolle organisaties:
• vernieuwen gestaag;(VISIE)
• vertrekken vanuit stevige eigen waarden;(WAARDEN)
• vertonen ondernemerszin (nemen risico);(MOED)
• zorgen voor een economisch sterk backbone en hebben het van kwaliteitsproducten (AARDING)



6.Meer info hierover?

WWW. PIB.NET

Probeer 's met deze werkwoorden:


Ter inspiratie geef ik hier een aantal werkwoorden die passen bij de 4 hoeken van de diamant.Try this at home!

Afhankelijk van je basisposities (doe de test op www.pib.net) kan je energie krijgen door de hoeken van de diamant op te zoeken én toe te passen:


Vision• leren
• breed zien
• netwerken
• in vraag stellen
• visioning,toekomst vorm geven
• twijfelen
• nieuwe zaken ontdekken
• reizen
• loslaten
• door elkaar gooien
• doelen stellen
• stretchen van doelen
• meebewegen
• intuitie raadplegen
• zich open zetten
• dromen
worden

Moed

• buiten komen
• ter plekke gaan
• de confrontatie aangaan
• meebewegen
• alleen staan
• afgaan
• opkomen voor je ideeen
• risico nemen
• me kwetsbaar opstellen
• improviseren
durven


Waarden

• opzoeken
• helpen
• ondersteunen
• genieten
• lachen
• betrekken
• luisteren
• in team werken
• opgaan in team
• denken
willen


Reality

• pro actief organiseren,plannen
• voeten op de grond houden
• financien opvolgen
• analyseren feiten
• inventarizeren
• duidelijk formuleren
• voelen
• voorbereiden
• weten
• nuanceren
doen
• hebben




Jan Sanders161109

Mijn ervaring

Mijn ervaring

Thema's die ik graag nog wil uitwerken.

De volgende issues,vragen wil ik nog 's uitwerken in 1 van de komende dagen:

  1. Een wekelijkse ervaring?
  2. Hoe organiseer ik mezelf?
  3. Hoe denk ik leiding te geven?
  4. Welke zijn mijn ergernissen in het dagelijks leven?
  5. Waarom organiseren mensen soms (bewust?) hun eigen chaos?
  6. Waarom speelt Radio 1 altijd dezelfde muziek
  7. Wat is het verband tussen de wetten van de fysica en human resoources?
  8. Hoe verloopt een ideaal beslissingsproces?

En nog tientallen andere HR onderwerpen,gebracht op een luchtige,licht cynische en anecdotische toon.

jan sanders 151109

Mijn Human Resources geloofspunten!

Welke zijn mijn HR geloofspunten?

Door de jaren heen,merk je dat je een aantal axioma's voor jezelf selecteert,zaken waar je in gelooft,vanuit gaat.

Ik lijstte deze op:
Stuk voor stuk zitten hier verhalen,anecdotes,ervaringen achter.
Ze komen niet uit een boek .Ze kwamen samen met mislukkingen en successen,frustraties en harde feedback.
Bovendien leven ze nog steeds.
Ik deel de verhalen graag,als er interesse is.

1. Excellent performance = result of excellent treatment.

2. Klantgerichtheid (HR ifv de klant,de klant betaalt mij)

3. Get your basics right!

4. Helpen, verzelfstandigen, loslaten.Evenwicht tussen sturen en loslaten

5. EPO (Empathie,Positief,Organisatie) als middel om mensen in crisis te ondersteunen.

6. Verandering komt door feedback.

7. Eigen verantwoordelijkheid van de medewerker.

8. Ultiem doel HR:zichzelf opheffen,integreren in lijn.

9. Wisselwerking tussen kwaliteit van werkorganisatie enerszijds en relaties en motivatie anderszijds.

10. Zoek,ontwikkel en onderhoud je intern en extern relatienetwerk.

11. Je krachtigste HR instrument,ben je zelf. Zorg ervoor.

12.Probleemaanpak? A(nalyse),B(eslissing),C(ommunicatie),D(oen),E(valueren).

13.Beheer de verwachtingen die je stuurt en ontvangt met de omgeving.

14.Houdt steeds aansluiting met de (economische) realiteit.

Jan Sanders 151109

Waarom start ik een blog?

Altijd goed als je met iets begint van stil te staan waarom je dit doet.

Waarom?

Schrijven is kiezen.

Schrijven is voor mij de werkelijkheid,op een rustige,grondig voorbereide wijze vorm geven,visualizeren,exploreren,structureren en daardoor beter begrijpen.
Probeer maar ’s iets neer te schrijven dat je goed kent,beheerst. Na drie zinnen rijdt je vast in een keuze die je moet maken,in een twijfelknoop die dient doorgehakt. Je leert terwijl je schrijft.

In de leercirkel van Kolb stap ik in op het niveau “ervaren”,vervolgens analyseren en reflectie,dan pas begrijpen en tot slot toepassen en veranderen.
Al wat ik schrijf wordt zo als het ware geïntegreerd in mijn dagelijks bestaan en vice versa.

Mijn behoefte aan delen wordt bevredigd.

Altijd al een halve pastoor,predikant geweest zijnde is dit voor mij de gelegenheid om mensen deelgenoot te maken van mijn ervaring.
Of dit altijd op prijs gesteld wordt is zeer de vraag,gezien de “geeuw grap” van mijn kinderen als ik weer ’s doordram.

God knows dat de lezer er iets aan heeft. Ik denk alvast van wel.

Ik heb nood aan “the big picture”,het geheel een globaal doel. Noem het zingeving.
Dit gebeurt nu eenmaal je de 40 passeert?

Bovendien werkt het dynamiserend,ik breng het geheel niet tot stilstand door het te bevriezen,ik geef zelfs aan hoe de motor het best werkt.

Door de aparte delen te beschrijven krijg ik wel een globaal zicht en zie ik verbanden.
Dat maakt het natuurlijk moeilijk om scherp te stellen,het (mijn leven) is een moving target.


Een geschreven ervaringsbank.

Door neer te schrijven,te reflecteren ,te structureren ,scherper te stellen wat ik dagdagelijks mee maak ga ik groeien. .Met een doel voor ogen word je een scherper waarnemer.

Op die wijze wordt mijn ervaring tastbaar,grijpbaar voor mij en voor anderen.

Wat is dan “Mijn ervaring”?

Ik heb 25 jaar ervaring als een praktijkgedreven HR generalist in een permanent herstructurerende industriële omgeving.

Concreet betekent dit :

plannen en organiseren,processen bouwen en bemannen;
communicatiekanalen bouwen;
strategieën voor verandering uitwerken,draagvlak creeren ;
ondersteunen, empathisch luisteren,coachen,ontwikkelen;
crisismanagement
analyseren van het terrein en integratieve oplossingen voorzien
resultaat én klantgerichtheid ;
maar ook incasseren, mezelf ontwikkelen,zelfzorg,managen van kennis, mensen, processen, … relatiebeheer, procesinterventies.


De laatste jaren ontwikkel ik onder impuls van een gevolgde opleiding mijn beschouwende kant en probeer ik hetgeen ik gedaan heb,in perspectief te plaatsen zodat anderen er iets aan hebben in een “How to handle…way”.


Concreet betekent dit dan weer:reflecteren en beschrijven van het bovenstaande ,afstand nemen,zelfzorg,de “big picture” ontwikkelen.Mijn passie is nu:naast het dagdagelijks in de praktijk brengen van het bovenstaande dit ook overdragen aan anderen,die er om vragen (…of niet ).Het samenspel tussen actie en reflectie is mijn energiebron.

Voila,
Dat is de reden waarom ik me bekeer tot blogger.
Bovendien ben ik ook een latente krantenbriefschrijver,u weet wel,gekken die hun waarheid opleggen aan anderen.
Ik deed het nooit, wel dit kanaal ga ik gebruiken om reflecties uit het dagelijks leven in kwijt te kunnen.

Maar ik probeer het fatsoenlijk te houden!
Jan Sanders 161109